Resep: Yummy Kari daging

Kari daging. Sajian kari daging adalah salah satu hidangan nusantara yang memiliki cita rasa lezat yang begitu nikmat. Hidangan ini melibatkan banyak bumbu dan rempah yang begitu kaya, sehingga mungkin. Kari kambing atau daging sesuai dimakan begitu sahaja dan sesuai.

Kari daging Resepi Kari Daging Guna Periuk Tanah Liat. Alhamdulillah, sepanjang beberapa kali menggunakannya ianya tidak berlaku. Dan dari apa yang saya perasan, periuk tanah liat seakan menyerap haba lebih. Kamu dapat mencoba Kari daging menggunakan 27 bahan dan 4 tahapan. Begini cara Anda mengolahnya.

Bahan-bahan Kari daging

  1. Anda memerlukan 500 gr dari tulang kambing /sapi.
  2. Siapkan 4 sdm dari bumbu bubuk babas kari dicairkan dengan air.
  3. Persiapkan 2 ltr dari santan encer.
  4. Siapkan 500 ml dari santan kental.
  5. Anda memerlukan 10 btr dari kelebet disangrai.
  6. Anda memerlukan 2 siung dari bawang merah diiris-iris.
  7. Persiapkan 10 bh dari cabe hijau dibelah panjang.
  8. Anda memerlukan 1 bh dari tomat dibelah 6 panjang.
  9. Siapkan 3 bh dari kentang dibelah panjang.
  10. Siapkan 5 tangkai dari daun salam koja.
  11. Persiapkan 1 bh dari bawang bombay.
  12. Siapkan 5 cm dari kayu manis.
  13. Persiapkan 3 bh dari cengkeh.
  14. Persiapkan Secukupnya dari garam.
  15. Anda memerlukan Secukupnya dari gula.
  16. Anda memerlukan dari Penyedap masakan.
  17. Persiapkan dari Bumbu halus:.
  18. Anda memerlukan 10 siung dari bawang merah.
  19. Siapkan 7 siung dari bawang putih.
  20. Anda memerlukan 1 sdm dari adas.
  21. Anda memerlukan 1 sdm dari jinten.
  22. Persiapkan 1 sdm dari Ketumbar.
  23. Persiapkan Sedikit dari palo.
  24. Siapkan 10 btr dari lada.
  25. Anda memerlukan 2 cm dari jahe.
  26. Anda memerlukan 10 cm dari kunyit.
  27. Siapkan 15 bh dari cabe merah.

Kari daging, kari ayam , kari udang, kari ketam, kari telur rebus…. Kuah kari lak kalau yang pekat tuu sedap dibuat cecah sama roti. Resepi Kari Daging Pekat - Sebenarnya, saya seorang penggemar kari tetapi tidak peduli betapa saya suka hidangan berasaskan daging saya seperti kari udang. jadi jika saya membuat kari daging. Kari daging adalah menu yang sangat famous dan digemari masyarakat kita.

Kari daging langkah-langkah

  1. Panaskan minyak, goreng bawang merah dan kelebet, kemudian masukkan bumbu halus dan bumbu babas, masak hingga matang dan harum..
  2. Masukkan daging, kayu manis, cengkeh, masak hingga daging lembut.
  3. Masukkan santan encer dan kentang, masak daging hingga lembut.
  4. Setelah daging lembut, masukkan santan kental, setelah didih masukkan cabe hijau, tomat, daun salam Koja, bawang bombay, garam, gula, penyedap, kemudian cicipi rasa..

Mana tidaknya, kari daging ini boleh dikatakan sesuai untuk dihidangkan bersama dengan pelbagai jenis menu lain. Siapa suka makan gulai pasti akan mengakui kari daging utara yang paling sedap. Pengaruh India di negeri-negeri sebelah utara membuatkan mereka banyak menggabungkan rempah dalam masakan. Biasanya, roti ini disuguhkan dengan kari daging. Roti jala biasanya disajikan saat acara besar seperti lebaran dan acara keluarga.

Comments