Resep: Lezat Kari Daging

Kari Daging. Sajian kari daging adalah salah satu hidangan nusantara yang memiliki cita rasa lezat yang begitu nikmat. Hidangan ini melibatkan banyak bumbu dan rempah yang begitu kaya, sehingga mungkin. Kari kambing atau daging sesuai dimakan begitu sahaja dan sesuai.

Kari Daging Resepi Kari Daging Guna Periuk Tanah Liat. Alhamdulillah, sepanjang beberapa kali menggunakannya ianya tidak berlaku. Dan dari apa yang saya perasan, periuk tanah liat seakan menyerap haba lebih. Kamu dapat membuat Kari Daging menggunakan 19 bahan dan 6 cara. Begini cara Anda membuatnya.

Bahan-bahan Kari Daging

  1. Siapkan 500 gram dari daging sapi/kambing.
  2. Anda memerlukan 200 ml dari santan cair.
  3. Anda memerlukan 100 ml dari santan kental.
  4. Anda memerlukan 5 batang dari salam koja, ambil daunnya.
  5. Siapkan 3 buah dari kapulaga.
  6. Persiapkan 3 buah dari cengkeh.
  7. Persiapkan 1 buah dari pekak.
  8. Anda memerlukan 1/2 sdt dari lada bubuk.
  9. Siapkan 1 sdt dari garam.
  10. Anda memerlukan 1000 ml dari air.
  11. Siapkan dari Bumbu halus:.
  12. Persiapkan 8 buah dari bawang merah.
  13. Persiapkan 5 siung dari bawang putih.
  14. Anda memerlukan 7 buah dari cabai merah.
  15. Anda memerlukan 2 cm dari jahe.
  16. Anda memerlukan 3 butir dari kemiri, sangrai.
  17. Anda memerlukan 2 cm dari kunyit.
  18. Persiapkan 1 sdt dari jinten, sangrai.
  19. Persiapkan 1 sdt dari ketumbar, sangrai.

Kari daging, kari ayam , kari udang, kari ketam, kari telur rebus…. Kuah kari lak kalau yang pekat tuu sedap dibuat cecah sama roti. Resepi Kari Daging Pekat - Sebenarnya, saya seorang penggemar kari tetapi tidak peduli betapa saya suka hidangan berasaskan daging saya seperti kari udang. jadi jika saya membuat kari daging. Kari daging adalah menu yang sangat famous dan digemari masyarakat kita.

Kari Daging langkah-langkah

  1. Tumis daging hingga berubah warna dan agak sedikit kecoklatan..
  2. Tambahkan air dan masak hingga daging agak empuk..
  3. Tumis bumbu halus. Tambahkan pekak, cengkeh dan kapulaga. Masak sampai matang..
  4. Masukkan ke dalam rebusan daging dan beri daun salam koja. Tambahkan santan cair. Masak hingga air agak menyusut..
  5. Tambahkan santan kental dan bumbui dengan garam dan lada bubuk. Masak sekitar 10 menit lalu angkat..
  6. Sajikan panas dengan roti jala atau roti cane dan acar..

Mana tidaknya, kari daging ini boleh dikatakan sesuai untuk dihidangkan bersama dengan pelbagai jenis menu lain. Siapa suka makan gulai pasti akan mengakui kari daging utara yang paling sedap. Pengaruh India di negeri-negeri sebelah utara membuatkan mereka banyak menggabungkan rempah dalam masakan. Biasanya, roti ini disuguhkan dengan kari daging. Roti jala biasanya disajikan saat acara besar seperti lebaran dan acara keluarga.

Comments